Tips

Tip 1: Gezelligheid

Ten eerste, maak er met elkaar vooral hele gezellige avonden van. Het doel van de WijWaalreDorpsQuiz is om in de gemeente Waalre vooral veel leut en gezelligheid met elkaar te hebben.

Tip 2: Zorg voor de juiste team grootte

Hier geldt: Maak je team niet te groot en niet te klein. Je zult een hele hoop vragen moeten oplossen, en je bent vaak ook al 2 a 3 man kwijt aan opdrachten in het dorp. Je redt het daarom al vaak niet met een team kleiner dan 13 personen. Een te groot team (Meer dan 20) wordt al snel moeilijk te coördineren. Probeer dan 2 teams te maken en verdubbel je kansen.

Tip 3: Zorg voor een divers team

Zorg voor breed verspreide kennis binnen het team. Een paar IT’ers zijn altijd handig. Maar regel ook een paar mensen die het dorp en de inwoners door en door kennen. Zorg voor alle leeftijdscategorieën.  Als je dan ook nog een zorgt voor mensen die als hobby encyclopedieën lezen zit je goed!

Tip 4: Stel een coördinator aan

Stel een of twee personen in je team aan als coördinator. De beantwoorde vragen worden bij hun ingeleverd. Zij behouden het overzicht over wat er beantwoord is en wat er nog gedaan moet worden. Ze kunnen hiervoor een waslijn en/of voortgangsbord gebruiken. Iemand die duidelijk en snel kan schrijven is ook handig. 

Tip 5: Maak een voortgangsbord

Dit haakt een beetje in op de vorige tip. Zorg dat er een voortgangsbord is waarop iedereen kan zien hoe het team er voor staat. Dit kan ouderwets met een flip-over, maar je kunt het ook digitaal aanpakken. Toon deze op groot scherm ergens in de huiskamer / kantine en iedereen weet waar ze aan toe zijn!

Tip 6: Creëer subteams

Deel je team op in kleinere teams van 3 a 4 man die samenwerken. Ieder team neemt een aantal categorieën voor z’n rekening. Zorg dat ieder team een plek heeft om te werken tijdens de quiz avond. Zo creëer je rust en gaat niet iedereen als een kip zonder kop door elkaar rennen. Zorg vooraf ook voor een tweede cirkel met kennissen die je (op afstand) kunt inzetten voor het beantwoorden van vragen.

Tip 7: Organiseer een voorbereidingsbijeenkomst

Organiseer met je gehele team een bijeenkomst ter voorbereiding op de quiz. Samen kunnen jullie de taken doornemen en de subteams alvast indelen. Ook kan hier de coördinator aangesteld worden. Zorg ook dat de apparaten die je tijdens de quiz gaat gebruiken (laptops, telefoons, printers, faxen, digitale camera, USB-reader) vooraf goed zijn ingesteld. Hapje en een drankje erbij en de voorpret is begonnen! 😉

Tip 8: Zorg voor een stille ruimte

Richt een ruimte in waar er in stilte gewerkt kan worden. Zorg dat hier een laptop(s) staat waarop audio bestanden afgeluisterd kunnen worden. In de chaos van een quizavond is het namelijk lastig om de ruimte stil te krijgen. En als je echt een hele lastige puzzel aan het oplossen bent is het vaak ook fijn de rust even op te zoeken

Tip 9: Rust je straat team goed uit

Er zullen een paar mensen op pad moeten om de opdrachten en vragen op straat uit te voeren. Los van de mentale opkikkers, de geestverruimende middelen en het bakkie troost bij tegenslag zijn er nogal wat spulletjes die je op de quizavond kunnen helpen. Voor de doe-vragen, waarvoor je op pad moet, verklappen we niet veel. Je moet het antwoord ter plaatse ontdekken. Maar hoe? Tellen, afstand of tijd meten, gewicht bepalen, of hoef je het alleen maar te kunnen zien of lezen (in ’t donker). En waar? Hoog, diep, ver of onder water … laat je verrassen.  Als je op safe wilt spelen kun je het best zo veel mogelijk hulpmiddelen hiervoor meenemen. 
En soms kan zelfs een simpele plattegrond wonderen doen. Rust het straatteam dus goed uit en zorg voor veiligheidshesjes, zaklampen en alles wat je denkt dat handig kan zijn.

Tip 10: Pick your battles!

Schat altijd goed in wat een vraag gaat opleveren en hoeveel tijd je er aan kwijt bent. Denk je dat je voor een vraag maar 1 punt zult krijgen, maar ben je er wel 30 minuten mee bezig? Sla deze dan even over en probeer hem op te pakken als er nog tijd over is.

Tip 11: Zorg voor een rijk gevulde verkleedkist

Verkleedpartijen zijn onlosmakelijk verbonden aan dorpsquizzen. Zorg dat iedereen zoveel mogelijk verkleedkleding mee neemt. Er wordt namelijk vaak aan je gevraagd foto’s of video’s in rare outfits te maken. Wees origineel, creatief en sportief bij het uitvoeren van de opdrachten.

Tip 12: Knutselmateriaal

Er zal ongetwijfeld geknutseld moeten gaan worden: Knippen, plakken, kleuren. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zorg dat er van te voren voldoende knutselspullen aanwezig zijn.

Tip 13: Bewaar alle regionale kranten

Bewaar alle regionale kranten van het afgelopen jaar. Er kunnen vragen over het nieuws komen. En soms moet je er zelfs wat uit knippen om te bewijzen dat je de krant hebt. Het levert wel wat extra oud papier op in de schuur, maar voor de overwinning moet je wat over hebben toch?

Tip 14: Zorg voor (snel) internet

Voor veel van de vragen is internet een uitstekende informatiebron om je naar het antwoord te helpen. Het is dan ook zeer raadzaam om enkele ‘apparaten’ te hebben waarmee je teamleden op de quizavond tegelijk kunnen internetten. Dat kan bijvoorbeeld op een ‘gewone’ desktop computer, laptop, een ipad of een telefoon. Uiteraard heb je ook mensen nodig die deze apparaten kunnen bedienen en die het liefst ook nog wat handig zijn met het zoeken op internet.

Tip 15: Zorg voor voldoende hapjes en drankjes

Denk aan de inwendige mens !  Men vergeet door alle stress, drukte en enthousiasme vaak om te eten en te drinken. Weet wat je eet. Zo wordt het geheugen versterkt door Vitamine B, antioxidanten (zwarte bessen, frambozen, aardbeien), vlees en vis.

///////

The winner takes it all!

Als je wint, heb je vrienden. Maar als je als team de dorpsquiz wint, heb je de eeuwige roem.

Al zijn wat ons betreft de grootste winnaars de lokale goede doelen. En de organisatie. Die ieder jaar weer kan terugkijken op een geweldig dorpsfestijn! Wij zijn samen Waalre.