2021

Je hebt een badeend van de Wij Waalre DorpsQuiz gevonden !! 

WWDQ  18+ 19 juni

p.s. doe je niet mee? Jammer !!  maar drop het eendje dan weer ergens of geef hem aan een ander die wel mee gaat doen.

De badeend voelt zich natuurlijk het beste thuis in bad. Ondeugende badeendjes willen wel eens ontsnappen en ergens anders gaan zwemmen.

Badeenden, je ziet ze eigenlijk meer dan je denkt. Als rubber-duck emoticon, in tijdschriften, in winkels of als sleutelhanger… Maar hoe zijn die badeenden nu eigenlijk ontstaan?

Oorspronkelijk werden de rubber eenden volledig van gevulkaniseerd rubber gemaakt maar deze konden nog niet drijven. Ze waren bedoeld als speelgoed en om in te knijpen. In de jaren veertig ontwikkelde de Amerikaan Peter Ganine een patent op een holle drijvende badeend. Hiervan werden er meer dan vijftig miljoen verkocht.  Naast de standaard gele eendjes zijn er ook vele varianten zoals eenden in allerlei kleuren of eenden die een bepaald beroep of doelgroep uitbeelden en andere dieren.

Badeendjes spreken aan door hun eenvoud en onschuldige imago. Er zijn badeendverzamelaars over de hele wereld. Het Guinness Book of Records meldde in 2011 dat de grootste verzameling unieke badeenden op naam van de Amerikaanse Charlotte Lee, bestaand uit 5.631 unieke exemplaren. Hoeveel daarvan zouden er eigenlijk in de DorpsQuiz zitten?

De badeend werd trouwens in 2013 opgenomen in de Amerikaanse National Toy Hall of Fame. Hierin worden speelgoed en spellen opgenomen die bewezen hebben in de loop van de jaren hun populariteit te behouden. En ‘Badeend’ is ook de bijnaam van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko die enkele kilometers in doorsnede is en de vorm van een badeend heeft.   Maar wist je ook dat er een fobie bestaat genaamd “Anatidaefobie” en dat mensen met deze fobie angst hebben voor het bekeken worden door een eend…. Nou die zal het zwaar hebben tijdens deze DorpsQuiz.

Goed…badeendjes zijn erg populair. Veel kinderen sparen ze en iedereen kent ze wel. Misschien komt dat wel door Sesamstraat. Hier komen we dus eigenlijk toch nog terug op de herkomst, want Ernie (van Bert & Ernie) heeft áltijd een rubberen badeend bij zich (Troeteleendje). Het zou best eens kunnen dat door Ernie’s Troeteleendje de badeend zeer populair is geworden!  In Aalst-Waalre wordt de badeend nu ook een beetje bekender want ze worden overal in de gemeente gevonden. Maar wat is daar nu de bedoeling van: moet je ze weer vrijlaten, moet je ze gaan sparen, hoeveel zijn er en welke varianten?  Het is in ieder geval voor de bekendmaking van de nieuwe datum 18+19 juni 2022. Door de #coronajaren hebben we in 2020 & 2021 helaas geen DorpsQuiz kunnen organiseren.  Maar…. we mogen weer !!!

Dus neem weer contact op met je oude team, zoek een nieuw team of stel zelf een team samen. Mis deze gave editie niet.

Schrijf je team in !!      Schrijf jezelf in als individu     of    kijk of je team al ingeschreven is.